Посяваме, отглеждаме и жънем доброто тук.

Защото „Доброто тук“ е многолико, ние търсим проявленията му през различни хора, които може би знаят по-добре от нас как изглежда то. Затова потърсихме интерпретациите на трима илюстратори, които направиха есенните ни кенове с бира по-красиви. А и си поговорихме с тях, за да ни разкажат и с думи какво е „Доброто тук“.

Посяваме доброто тук
Аспарух Петров

Аспарух Петров e илюстратор, част от Compote Collective и създател на една от визиите за лимитираните бутилки на Загорка  – „Посяваме Доброто тук“. Зададохме му няколко въпроса, които ни разкриват малко повече за неговото “добро тук”.
Аспарух вярва, че за всяко посято семе има бъдеще, стига да получава нужното внимание. Той интерпретира сеитбата като начало на нещо, което може да пожъне както успех, така и провал. Неговата визуализация изобразява посева, падащ с парашут. Защо? Защото чудесата се случват там горе и няма нищо по-хубаво от това да паднат плавно на земята: “Стори ми се важно падането върху земята да е плавно, да не е резултат единствено от гравитацията. Така се постига мекота в идеята за това действие”, споделя авторът. Той вярва, че доброто може да се намери във всеки цвят, заради това в избора на цветовете не е вкарал никаква символика, различна от: „С тези цветове е красиво“. Професионалното му развитие в България не е било планирано, но той го усеща като естественото стечение на обстоятелствата и не мисли, че другаде би имал по-малко проблеми или предизвикателства.

На въпроса “Какво за теб е доброто тук?”, той отговаря, че доброто не е само тук, а навсякъде и задължително го разпознаваш, когато го срещнеш. Въпросът, който го вълнува е на какво сме готови, за да го задържим наоколо.

*** 

Отглеждаме доброто тук
Мила Лозанова

Мила Лозанова е авторката на илюстрацията “Отглеждаме Доброто тук” за лимитираните бутилки на Загорка, възпитаничка на Художествената академия, арт директор в рекламна агенция и илюстратор на свободна практика, част от Compote Collective. Мила намира щастието в България в скромните и талантливи хора. Тя никога не е била поставяна пред избора дали да остане, за да се развива в България или да избяга, защото вярва, че артистите с фантазия могат да работят навсякъде. Илюстрацията ѝ е завита в зелено и малко тюркоазено, защото тази цветова гама успокоява и “Ухае на май, юни и юли. Ухае на липи, топъл дъжд и водорасли”. Интерпретацията на Мила за отглеждане е свързана с младостта. Тя е за хората с колела и скейтове, за живота на открито, за времето подарено на музиката и на градските мързеливи разходки. Черпи вдъхновение за стила на илюстрацията си от Иван Милев. “От него съм взела композицията, меките извивки, декоративните равни тонове”.

Всички ние търсим промяната в живота си тук, а Мила очаква тя да дойде сама, но от българските характерности завинаги би запазила наздравицата.

Наздраве за теб, Мила!

***

Жънем доброто тук
Розалина Буркова

Илюстраторката Розалина Буркова е автор на илюстрацията „Жънем Доброто тук“. Тя живее в Барселона, работи предимно за чуждестранни проекти, но винаги намира време да остави от таланта си и тук. На въпроса “Кое е най-ценно от това да жънеш плодовете си в България?”, тя отговаря, че за нея най-важна е срещата с други български артисти, с които заедно да подобряват културата и работна среда, като просто вършат работата си добре. Надява се да приложи знанията, натрупани навън, именно у дома, за да помогне за обогатяването и модернизирането на илюстрацията и графичното изкуство тук. Розалина определя себе си като човек на дългосрочните планове, като постоянно сее идеи, полива ги с продуктивност и постоянство, и изчаква търпеливо, докато пораснат големи. Вдъхновението за стила и цветовата гама на илюстрацията си Розалина черпи от жътварската луна, която от векове помага на земеделците да обработват земите си до късен Септември. Жълтото небесно тяло над полетата в илюстрацията ѝ може да се приема и като слънце, и като луна, защото там хората работят от изгрев до късна вечер. Цветът на ечемика е червен, защото жътварската луна изгрява в червено и оцветява всичко по здрач, “което пък е подходящо време да се отвори студена бира”, казва тя.

За Розалина „Доброто тук“  са приятелите от гимназията, морето, Балканът, храната, семействтото, къщата на село и бъдещето.

1 reply to Посяваме, отглеждаме и жънем доброто тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *