Хижите

Едни специални постройки, в които вратата винаги е отворена, за да намериш отмора и подслон. Хижарят ще те посрещне с топла супа и завивка, хижарката ще ти омеси мекици или пържени филийки, а гледките край хижата ще ти дадат сили, за да продължиш пътя си.

Може би си чувал, а може би сам си се убедил с очите си, че от връх Камен дел се открива една от най-прекрасните панорами към град София.
В неговото подножие, на около час и половина слизане от върха, е разположена красивата хижа Камен дел.

През лятото на 1935 г. будни боянски младежи, с помощта на читалище „Виделина” Бояна, решават да се построи хижа, в която да прекарват свободните си дни и почиват след неуморен труд, а зимата да се приютяват в нея скиорите. За майстори били поканени Иле и Миле – кореняци боянци, строителни работници.

Помагали им и всички боянци – млади и стари, кой с каквото може.

Днес хижата се стопанисва от Туристическо дружество Камен дел 1934 – Бояна, а хижари са едни млади хора, които буквално са преобразили хижата – с безброй детайли, уникално вегетарианско шкембе, приготвено с гъби Кладница и, разбира се, топло и приятелско отношение към всеки гост на хижата.

Хижата е разположена в местността Пожара, сред смесена иглолистно-широколистна гора, а в близост се намират и други туристически обекти – красивият Боянски водопад е на около 40 минути, местността Копитото е на около час ходене, а хижите Момина скала и Тинтява са разположени само на 20-30 минути.
За да стигнеш до хижа Камен дел, можеш да подходиш от местност Златните мостове – на 1 час от хижата, лифтова станция бай Кръстьо – 1 ч. 30 мин., или квартал Бояна – на 2 часа. Който и маршрут да избереш, планината ще те награди с безценни гледки, а в хижата ще те очакват с вкусна храна и бира, за да се наградиш за сладката умора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *